PDA

Volledige versie bekijken : Zelf eten/drinken maken...


ToolkiT
24 februari 2003, 02:39
Sinds kort heb ik een broodmachine en bak regelmatig brood.
En gister kocht ik mijn eerste doe het zelf bierbrouw set.

Zijn er hier nog meer mensen die hun eigen eten/drinken in elkaar flansen?

Arny
24 februari 2003, 08:14
Jazeker! :)

Ik brouw bier en ik stook sterke drank.
Bier brouwen is gewoon dť hobby: je doet voornamelijk niks en daarna kan je het nog opdrinken ook. Bierbrouwen is niet moeilijk maar luistert wel nauw. Zo is bijvoorbeeld hygiene erg belangrijk. Ongegist bier is erg kwetsbaar voor infecties en daarom moet alles continu schoongemaakt en gedesinfecteerd worden.

Het leuke aan brouwen is dat er een beetje magie bij komt kijken. Mysterieuze enzymen zetten zetmeel om in suiker. Nog veel mysterieuzere gistcellen zetten suiker om in alcohol en zorgen voor een ongekende smaakevolutie. Er is eens berekend dat bier een miljoen smaken bevat.

Brouwen kan je prima thuis doen, een grote pan, een paar emmers en een mandfles is alles wat je nodig hebt. Een beetje handigheid is makkelijk maar niet noodzakelijk. Verder heb je een keuken nodig maar die zit standaard in de meeste huizen.

Drank stoken is nog veel makkelijker dan brouwen. Je hoeft alleen de temperatuur in de gaten te houden en de alcohol druppelt vrolijk uit je stookketel.
Het bouwen van een stookketel is wel weer lastig. Een beetje laskunde komt er wel bij kijken. Belangrijk is dat de pijp die uit de ketel komt erg hoog is. Dan koelen de dampen af en zakt alles wat geen alcohol is terug in de ketel. Wij slagen erin wodka en jenever te produceren van meer dan 80% alc. vol.

garagaholic
24 februari 2003, 14:32
Bierbrouwen de hobby en sterke drank stoken is de absolute noodzaak? :p ;) :D

Ik maak eigenlijk helemaal niks zelf... Niemand hier overigens :D

Phrea
25 februari 2003, 00:06
Ben ik nou een spelbreker als ik zeg dat ik mijn eten en drinken voornamelijk gewoon kant en klaar koop? :D

ton nl
25 februari 2003, 00:07
Ik heb toevallig van de week voor het eerst brood gebakken. Deze keer met een pakje kant en klare broodmix, maar de volgende wordt echt met meel, gist en zo.
Het was erg lekker en smaakt dus naar meer.

Froggy
25 februari 2003, 00:37
Dit is een quote van ton nl
Ik heb toevallig van de week voor het eerst brood gebakken. Deze keer met een pakje kant en klare broodmix, maar de volgende wordt echt met meel, gist en zo.
Het was erg lekker en smaakt dus naar meer.

Zelf gebakken broodjes zijn werelds :)
Probeer eens worstebroodjes te maken met een echt knakworstje erin, je vreet je vingers op!!

Ik heb ooit verkering gehad met een italiaanse schone, die maakte zelf pasta, mensen, wat was dat lekker :mod: (jaja, ook dat was lekker ;) )

ToolkiT
25 februari 2003, 00:41
Dit is een quote van Froggy


Zelf gebakken broodjes zijn werelds :)
Probeer eens worstebroodjes te maken met een echt knakworstje erin, je vreet je vingers op!!

Ik heb ooit verkering gehad met een italiaanse schone, die maakte zelf pasta, mensen, wat was dat lekker :mod: (jaja, ook dat was lekker ;) )
Zelf gebakken broodjes zijn idd super lekker..

Mijn moeder maakt ook af en toe zelf pasta met zo'n machientje..
Een collega van me (idd een italiaan) deed het helemaal met de hand, gewoon bloem, ei en een deegroller...

BlackWidow
25 februari 2003, 00:53
Ik heb jaren geleden een keer samen met m'n zoon 'broodjes' gebakken... Hij was gek op maanzaad in die tijd en dus werden het broodjes met maanzaad... tja toen ze uit de oven kwamen bleken ze dus niet het volume te hebben die ze hoorden te hebben, ze waren plat en keihard... Hij heeft ze wel opgegeten, het waren tenslotte broodjes die hij zelf gekneed en gebakken had... Na die tijd heb ik me niet meer aan broodjes gewaagd, ik wilde het hem niet aandoen weer van die keiharde platte dingen te hoeven eten... Ik ben overgestapt op pizza's maken, die moeten plat zijn dus geen probs dat het niet rijst... :D Ik maakte het deeg zelf met echte gist die ik haalde bij de bakker, ja zo'n uur naast de kachel laten rijzen.. je moet er iets voor over hebben als pizzagek... ;)

Ik heb ook een paar jaar zelf jam en sappen gemaakt, ik plukte links en rechts langs de weg vlierbessen, bramen enzo en maakte daar sap of jam van... ik ging naar de duinen om duindoorns te plukken, er zit echt een bom vitaminen in die besjes, nadeel is dat de doorns van die struiken wel 8 cm lang kunnen worden... das minder...

ToolkiT
25 februari 2003, 00:55
Dit is een quote van Phrea
Ben ik nou een spelbreker als ik zeg dat ik mijn eten en drinken voornamelijk gewoon kant en klaar koop? :D
Maar wedden dat je wel shag rookt? :p

Froggy
25 februari 2003, 01:04
Dit is een quote van BlackWidow


Ik heb ook een paar jaar zelf jam en sappen gemaakt, ik plukte links en rechts langs de weg vlierbessen, bramen enzo en maakte daar sap of jam van... ik ging naar de duinen om duindoorns te plukken, er zit echt een bom vitaminen in die besjes, nadeel is dat de doorns van die struiken wel 8 cm lang kunnen worden... das minder...

Vlierbesbloesem, in deeg plensen en dan frituren, da's lekker !! Dat heb ik een keer in Frankfurt op een markt gegeten... Ik weet alleen niet wat voor deeg het was :(

Maar die Duitsers weten wat lekker is, geloof mij maar :mod:

Ultra
25 februari 2003, 02:20
Toen ik nog in een studentenhuis woonden kweekten we (onbedoeld) champignons in het keukenkastje onder het aanrecht.

En nu verbouw ik van alles en nog wat in de tuin. Aardappels, wortels, sla, bonen, erwten, capucijners, bieten, pastinaak, sjalotten, basilicum, andijvie, boerenkool, veldsla, raapsteel, prei, knoflook, peterselie, selderij, venkel, kervel, bessen, appels, peren, pruimen, pompoenen, courgettes, en ik zal nog wel wat vergeten.
Ik verbouw alleen nog geen vlees en eieren, maar dat komt ook nog wel.
En asperges en honing wil ik ook nog wel eens "verbouwen", maar dan moet ik wat meer tijd over hebben.

* Ultra moet gaan spitten als de vorst uit de grond is.

Arny
25 februari 2003, 08:18
http://www.xs4all.nl/~zarn/images/Stookketelkl.jpg (http://www.xs4all.nl/~zarn/images/Stookketel800X600.jpg)

En dan hier de stookketel. Merk op dat hij dubbel gekoeld is, eerst worden de dampen in de waterkoeler gecondenseerd en daarna de opstijgende damp uit de ketel. Hierdoor zakken stoffen met een hoger kookpunt dan alcohol terug in de ketel waardoor de opbrengst zuiverder is.
Alles naden zijn dichtgemaakt met brooddeeg. Bovenop staat een temperatuurmeter.

DextersZusje
25 februari 2003, 13:25
Bij gebrek aan (groenten)tuin probeer ik op mijn balkon kruiden te laten groeien.. Telt dat ook?

Ultra
25 februari 2003, 14:21
Telt dat ook? Of course! Je moest eens weten wat sommige mensen op hun balkon verbouwen! Dat lukt niet alleen met wiet, maar met elke "groente"!
Ik kende iemand die had hele stellages gebouwd op haar balkon, vol met bakken vol aarde. Iedere week groente dus van het balkon.
(Ik weet alleen niet of je uitzicht er op vooruit gaat, maar als je een groenten-nerd bent kick je erop! ;) )

WillyF
25 februari 2003, 14:51
Telt cake bakken trouwens ook?...
(dus bloem met alle andere benodigdheden mixen en dan in de oven ermee..)

Eddey
25 februari 2003, 14:58
en tosti's? :D

Mephi
25 februari 2003, 15:10
Dit is een quote van WillyF
Telt cake bakken trouwens ook?...
(dus bloem met alle andere benodigdheden mixen en dan in de oven ermee..)
Is dat cake met 'kruiden' van eigen balkon? ;]

DextersZusje
25 februari 2003, 20:08
LOL@Mephi

Xtuv
25 februari 2003, 20:30
Dit is een quote van ToolkiT

Maar wedden dat je wel shag rookt? :p
Heeft Phrea een shagboom in de tuin? :D

ToolkiT
26 februari 2003, 00:47
Dit is een quote van Eddey
en tosti's? :D
Alleen als je het brood zelf gebakken hebt :p

teacher
3 maart 2003, 00:26
mja.. * teacher is een pasta freak dus ik maak geregeld zelf verse pasta.
Terwijl het deeg ligt te rusten is een sausje ook zo in elkaar geflanst; met tomatenpuree en koksroom kom je een heel eind.

Verder heb ik ik bloembakken bij mijn keukenraam altijd verse kruiden (nouja niet in de winter dan). Ik heb toevallig afgelopen weekend peterselie en basilicum ingezaaid. Morgen zijn de tijm, oregano en salie aan de beurt...

niets lekkerder dan verse kruiden... :)

overigens:
* teacher smult ook van een broodje fricandel speciaal :)

Froggy
3 maart 2003, 00:42
Dit is een quote van Arny
http://www.xs4all.nl/~zarn/images/Stookketelkl.jpg (http://www.xs4all.nl/~zarn/images/Stookketel800X600.jpg)


Ik vind dit wel zo allemachtig schitterend :)

Hoe is het met de smaak van je brouwsels? kun je het ergens mee vergelijken?

ToolkiT
3 maart 2003, 00:51
Dit is een quote van Froggy


Ik vind dit wel zo allemachtig schitterend :)

Hoe is het met de smaak van je brouwsels? kun je het ergens mee vergelijken?

Ik ben er ook erg van onder de indruk!
Daar is mijn biervat nix bij...

ToolkiT
3 maart 2003, 00:53
Dit is een quote van teacher
mja.. * teacher is een pasta freak dus ik maak geregeld zelf verse pasta.

Terwijl het deeg ligt te rusten is een sausje ook zo in elkaar geflanst; met tomatenpuree en koksroom kom je een heel eind.

Verder heb ik ik bloembakken bij mijn keukenraam altijd verse kruiden (nouja niet in de winter dan). Ik heb toevallig afgelopen weekend peterselie en basilicum ingezaaid. Morgen zijn de tijm, oregano en salie aan de beurt...

niets lekkerder dan verse kruiden... :)

overigens:
* teacher smult ook van een broodje fricandel speciaal :)
Ik ga binnenkort maar eens zelf pizzadeeg maken en mijn eigen pizza's bakken..

Arny
4 maart 2003, 09:59
Dit is een quote van Froggy


Ik vind dit wel zo allemachtig schitterend :)

Hoe is het met de smaak van je brouwsels? kun je het ergens mee vergelijken?
Nou, dit is de stookketel, voor het maken van sterke drank. De bierbrouwerij bestaat vooral uit plastic emmers en een paar grote pannen en is dus minder fotogeniek.:D

We hebben tot nu toe graanjenever gestookt (met zelfgeplette jeneverbessen), Wodka (van vergiste aardappelen) en absint (weet ik niet meer...:D). Met name de wodka en de jenever smaakten erg goed. De alcohol was mooi doorzichtig en de smaak was niet zo industrieŽel en steriel als drank uit de winkel.

Bier brouwen doe ik al een jaar of acht en daarmee kun je alle kanten uit. We concentreren ons op een Ale, een Stout en een Tripel. Brouwen is veel moeilijker dan stoken en af en toe mislukt er wel eens eentje. Maar de smaak van bier is dan ook wel veel indrukwekkender dan die van sterke drank. Met pils merk je dat niet zo maar bij hooggistende bieren wel. Over het algemeen smaken ze wel zoals we het bedoeld hebben. Helaas zijn er honderder dingen van invloed op de smaak en die hebben we in Arny's keuken niet allemaal onder controle. Elk bier is dus anders.

WillyF
4 maart 2003, 10:43
Dus dan kun je eigenlijk zeggen, dat je elke keer weer een uniek biertje (in kleine oplage) hebt gebrouwen...
wow...
* WillyF is onder de indruk

ToolkiT
6 maart 2003, 06:13
foto's!
http://www.ofoto.com/I.jsp?m=93219095105.78291436205&n=1136867876

Arny
6 maart 2003, 08:07
Dit is een quote van ToolkiT
foto's!
http://www.ofoto.com/I.jsp?m=93219095105.78291436205&n=1136867876
To view the photos that Frans has sent you, just join Ofoto

ToolkiT
6 maart 2003, 08:09
Dit is een quote van Arny

To view the photos that Frans has sent you, just join Ofoto
tip: vals adres werkt ook}-)