header
1337 -IRC Chat- server: irc.sorcery.net channel: #pof forum
Oud 24 februari 2003, 02:39   #1
ToolkiT
Brit Poffer
 
Geregistreerd: 12 maart 2001
Locatie: Reading, UK
Berichten: 5.394
Zelf eten/drinken maken...

Sinds kort heb ik een broodmachine en bak regelmatig brood.
En gister kocht ik mijn eerste doe het zelf bierbrouw set.

Zijn er hier nog meer mensen die hun eigen eten/drinken in elkaar flansen?
__________________
Ene kip tegen de andere: are you tokkin' to me?
ToolkiT is offline  
Oud 24 februari 2003, 08:14   #2
Arny
Papa Poffer
 
Geregistreerd: 11 maart 2002
Berichten: 828
Jazeker!

Ik brouw bier en ik stook sterke drank.
Bier brouwen is gewoon dé hobby: je doet voornamelijk niks en daarna kan je het nog opdrinken ook. Bierbrouwen is niet moeilijk maar luistert wel nauw. Zo is bijvoorbeeld hygiene erg belangrijk. Ongegist bier is erg kwetsbaar voor infecties en daarom moet alles continu schoongemaakt en gedesinfecteerd worden.

Het leuke aan brouwen is dat er een beetje magie bij komt kijken. Mysterieuze enzymen zetten zetmeel om in suiker. Nog veel mysterieuzere gistcellen zetten suiker om in alcohol en zorgen voor een ongekende smaakevolutie. Er is eens berekend dat bier een miljoen smaken bevat.

Brouwen kan je prima thuis doen, een grote pan, een paar emmers en een mandfles is alles wat je nodig hebt. Een beetje handigheid is makkelijk maar niet noodzakelijk. Verder heb je een keuken nodig maar die zit standaard in de meeste huizen.

Drank stoken is nog veel makkelijker dan brouwen. Je hoeft alleen de temperatuur in de gaten te houden en de alcohol druppelt vrolijk uit je stookketel.
Het bouwen van een stookketel is wel weer lastig. Een beetje laskunde komt er wel bij kijken. Belangrijk is dat de pijp die uit de ketel komt erg hoog is. Dan koelen de dampen af en zakt alles wat geen alcohol is terug in de ketel. Wij slagen erin wodka en jenever te produceren van meer dan 80% alc. vol.
__________________
You're one microscopic cog
in a catastrophic plan
Arny is offline  
Oud 24 februari 2003, 14:32   #3
garagaholic
Big Dick Jerk

 
Geregistreerd: 23 juni 2001
Locatie: Amersfoort
Berichten: 2.617
Stuur een bericht via ICQ naar garagaholic
Bierbrouwen de hobby en sterke drank stoken is de absolute noodzaak?

Ik maak eigenlijk helemaal niks zelf... Niemand hier overigens
__________________
Mede oprichter van Heren Van Bedenkelijk Niveau [ niels(at)HerenVanBedenkelijkNiveau.nl ]. [aantal leden: 11]
garagaholic is offline  
Oud 25 februari 2003, 00:06   #4
Phrea
alpha male
 
Geregistreerd: 15 december 2000
Locatie: Zaanstad
Berichten: 5.571
Ben ik nou een spelbreker als ik zeg dat ik mijn eten en drinken voornamelijk gewoon kant en klaar koop?
__________________
I am not so think as you drunk I am.

Bastard Administrator From Hell
Phrea is offline  
Oud 25 februari 2003, 00:07   #5
ton nl
Registered User
 
Geregistreerd: 5 maart 2002
Locatie: Haarlem
Berichten: 3.089
Ik heb toevallig van de week voor het eerst brood gebakken. Deze keer met een pakje kant en klare broodmix, maar de volgende wordt echt met meel, gist en zo.
Het was erg lekker en smaakt dus naar meer.
__________________
Groeten, Ton.
ton nl is offline  
Oud 25 februari 2003, 00:37   #6
Froggy
Weetjewel

 
Geregistreerd: 10 maart 2002
Locatie: Arnhem
Berichten: 2.864
Stuur een bericht via ICQ naar Froggy
Citaat:
Dit is een quote van ton nl
Ik heb toevallig van de week voor het eerst brood gebakken. Deze keer met een pakje kant en klare broodmix, maar de volgende wordt echt met meel, gist en zo.
Het was erg lekker en smaakt dus naar meer.
Zelf gebakken broodjes zijn werelds
Probeer eens worstebroodjes te maken met een echt knakworstje erin, je vreet je vingers op!!

Ik heb ooit verkering gehad met een italiaanse schone, die maakte zelf pasta, mensen, wat was dat lekker (jaja, ook dat was lekker )
__________________
Hoe abject uw mening ook is, er is altijd wel een gek te vinden die zorgt dat je hem mag uiten
Froggy is offline  
Oud 25 februari 2003, 00:41   #7
ToolkiT
Brit Poffer
 
Geregistreerd: 12 maart 2001
Locatie: Reading, UK
Berichten: 5.394
Citaat:
Dit is een quote van Froggy


Zelf gebakken broodjes zijn werelds
Probeer eens worstebroodjes te maken met een echt knakworstje erin, je vreet je vingers op!!

Ik heb ooit verkering gehad met een italiaanse schone, die maakte zelf pasta, mensen, wat was dat lekker (jaja, ook dat was lekker )
Zelf gebakken broodjes zijn idd super lekker..

Mijn moeder maakt ook af en toe zelf pasta met zo'n machientje..
Een collega van me (idd een italiaan) deed het helemaal met de hand, gewoon bloem, ei en een deegroller...
__________________
Ene kip tegen de andere: are you tokkin' to me?
ToolkiT is offline  
Oud 25 februari 2003, 00:53   #8
BlackWidow
1st lady Phrea.com.crew.
 
Geregistreerd: 17 december 2000
Berichten: 5.244
...

Ik heb jaren geleden een keer samen met m'n zoon 'broodjes' gebakken... Hij was gek op maanzaad in die tijd en dus werden het broodjes met maanzaad... tja toen ze uit de oven kwamen bleken ze dus niet het volume te hebben die ze hoorden te hebben, ze waren plat en keihard... Hij heeft ze wel opgegeten, het waren tenslotte broodjes die hij zelf gekneed en gebakken had... Na die tijd heb ik me niet meer aan broodjes gewaagd, ik wilde het hem niet aandoen weer van die keiharde platte dingen te hoeven eten... Ik ben overgestapt op pizza's maken, die moeten plat zijn dus geen probs dat het niet rijst... Ik maakte het deeg zelf met echte gist die ik haalde bij de bakker, ja zo'n uur naast de kachel laten rijzen.. je moet er iets voor over hebben als pizzagek...

Ik heb ook een paar jaar zelf jam en sappen gemaakt, ik plukte links en rechts langs de weg vlierbessen, bramen enzo en maakte daar sap of jam van... ik ging naar de duinen om duindoorns te plukken, er zit echt een bom vitaminen in die besjes, nadeel is dat de doorns van die struiken wel 8 cm lang kunnen worden... das minder...
BlackWidow is offline  
Oud 25 februari 2003, 00:55   #9
ToolkiT
Brit Poffer
 
Geregistreerd: 12 maart 2001
Locatie: Reading, UK
Berichten: 5.394
Citaat:
Dit is een quote van Phrea
Ben ik nou een spelbreker als ik zeg dat ik mijn eten en drinken voornamelijk gewoon kant en klaar koop?
Maar wedden dat je wel shag rookt?
__________________
Ene kip tegen de andere: are you tokkin' to me?
ToolkiT is offline  
Oud 25 februari 2003, 01:04   #10
Froggy
Weetjewel

 
Geregistreerd: 10 maart 2002
Locatie: Arnhem
Berichten: 2.864
Stuur een bericht via ICQ naar Froggy
Re: ...

Citaat:
Dit is een quote van BlackWidow


Ik heb ook een paar jaar zelf jam en sappen gemaakt, ik plukte links en rechts langs de weg vlierbessen, bramen enzo en maakte daar sap of jam van... ik ging naar de duinen om duindoorns te plukken, er zit echt een bom vitaminen in die besjes, nadeel is dat de doorns van die struiken wel 8 cm lang kunnen worden... das minder...
Vlierbesbloesem, in deeg plensen en dan frituren, da's lekker !! Dat heb ik een keer in Frankfurt op een markt gegeten... Ik weet alleen niet wat voor deeg het was

Maar die Duitsers weten wat lekker is, geloof mij maar
__________________
Hoe abject uw mening ook is, er is altijd wel een gek te vinden die zorgt dat je hem mag uiten
Froggy is offline  
Oud 25 februari 2003, 02:20   #11
Ultra
(Pofnar)

 
Geregistreerd: 5 februari 2001
Berichten: 1.050
Toen ik nog in een studentenhuis woonden kweekten we (onbedoeld) champignons in het keukenkastje onder het aanrecht.

En nu verbouw ik van alles en nog wat in de tuin. Aardappels, wortels, sla, bonen, erwten, capucijners, bieten, pastinaak, sjalotten, basilicum, andijvie, boerenkool, veldsla, raapsteel, prei, knoflook, peterselie, selderij, venkel, kervel, bessen, appels, peren, pruimen, pompoenen, courgettes, en ik zal nog wel wat vergeten.
Ik verbouw alleen nog geen vlees en eieren, maar dat komt ook nog wel.
En asperges en honing wil ik ook nog wel eens "verbouwen", maar dan moet ik wat meer tijd over hebben.

* Ultra moet gaan spitten als de vorst uit de grond is.
Ultra is offline  
Oud 25 februari 2003, 08:18   #12
Arny
Papa Poffer
 
Geregistreerd: 11 maart 2002
Berichten: 828


En dan hier de stookketel. Merk op dat hij dubbel gekoeld is, eerst worden de dampen in de waterkoeler gecondenseerd en daarna de opstijgende damp uit de ketel. Hierdoor zakken stoffen met een hoger kookpunt dan alcohol terug in de ketel waardoor de opbrengst zuiverder is.
Alles naden zijn dichtgemaakt met brooddeeg. Bovenop staat een temperatuurmeter.
__________________
You're one microscopic cog
in a catastrophic plan
Arny is offline  
Oud 25 februari 2003, 13:25   #13
DextersZusje
POF-Godin
 
Geregistreerd: 6 maart 2001
Locatie: NL, Gelderland
Berichten: 2.540
Stuur een bericht via ICQ naar DextersZusje
Bij gebrek aan (groenten)tuin probeer ik op mijn balkon kruiden te laten groeien.. Telt dat ook?
__________________
Wooooo, what does this button do???
DextersZusje is offline  
Oud 25 februari 2003, 14:21   #14
Ultra
(Pofnar)

 
Geregistreerd: 5 februari 2001
Berichten: 1.050
Telt dat ook? Of course! Je moest eens weten wat sommige mensen op hun balkon verbouwen! Dat lukt niet alleen met wiet, maar met elke "groente"!
Ik kende iemand die had hele stellages gebouwd op haar balkon, vol met bakken vol aarde. Iedere week groente dus van het balkon.
(Ik weet alleen niet of je uitzicht er op vooruit gaat, maar als je een groenten-nerd bent kick je erop! )
Ultra is offline  
Oud 25 februari 2003, 14:51   #15
WillyF
Braafste POFfer :)
 
Geregistreerd: 29 december 2001
Locatie: Asseuh.. drentuh
Berichten: 7.039
Telt cake bakken trouwens ook?...
(dus bloem met alle andere benodigdheden mixen en dan in de oven ermee..)
__________________
De Here geeft, de Belastingdienst neemt...
The downside of being a troubleshooter is when trouble starts to shoot back ...
WillyF is offline  
Oud 25 februari 2003, 14:58   #16
Eddey
POFfer on the move
 
Geregistreerd: 19 juli 2001
Locatie: Enschede
Berichten: 11.294
en tosti's?
__________________
Cover the earth, before it covers you
Eddey is offline  
Oud 25 februari 2003, 15:10   #17
Mephi
\\o \o/ o//

 
Geregistreerd: 24 augustus 2001
Berichten: 2.891
Citaat:
Dit is een quote van WillyF
Telt cake bakken trouwens ook?...
(dus bloem met alle andere benodigdheden mixen en dan in de oven ermee..)
Is dat cake met 'kruiden' van eigen balkon? ;]
__________________
Niets uit deze post mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, offset, fotokopie of microfilm of in enige digitale, elektronische, optische of andere vorm.
Mephi is offline  
Oud 25 februari 2003, 20:08   #18
DextersZusje
POF-Godin
 
Geregistreerd: 6 maart 2001
Locatie: NL, Gelderland
Berichten: 2.540
Stuur een bericht via ICQ naar DextersZusje
LOL@Mephi
__________________
Wooooo, what does this button do???
DextersZusje is offline  
Oud 25 februari 2003, 20:30   #19
Xtuv
8|

 
Geregistreerd: 17 december 2000
Locatie: hier en daar
Berichten: 12.471
Stuur een bericht via MSN naar Xtuv
Citaat:
Dit is een quote van ToolkiT

Maar wedden dat je wel shag rookt?
Heeft Phrea een shagboom in de tuin?
Xtuv is offline  
Oud 26 februari 2003, 00:47   #20
ToolkiT
Brit Poffer
 
Geregistreerd: 12 maart 2001
Locatie: Reading, UK
Berichten: 5.394
Citaat:
Dit is een quote van Eddey
en tosti's?
Alleen als je het brood zelf gebakken hebt
__________________
Ene kip tegen de andere: are you tokkin' to me?
ToolkiT is offline  
Oud 3 maart 2003, 00:26   #21
teacher
poffus praeceptoris
 
Geregistreerd: 11 maart 2001
Locatie: Alphen a/d Rijn
Berichten: 86
mja.. * teacher is een pasta freak dus ik maak geregeld zelf verse pasta.

Terwijl het deeg ligt te rusten is een sausje ook zo in elkaar geflanst; met tomatenpuree en koksroom kom je een heel eind.

Verder heb ik ik bloembakken bij mijn keukenraam altijd verse kruiden (nouja niet in de winter dan). Ik heb toevallig afgelopen weekend peterselie en basilicum ingezaaid. Morgen zijn de tijm, oregano en salie aan de beurt...

niets lekkerder dan verse kruiden...

overigens:
* teacher smult ook van een broodje fricandel speciaal
__________________
"learning through failure"
teacher is offline  
Oud 3 maart 2003, 00:42   #22
Froggy
Weetjewel

 
Geregistreerd: 10 maart 2002
Locatie: Arnhem
Berichten: 2.864
Stuur een bericht via ICQ naar Froggy
Citaat:
Dit is een quote van Arny

Ik vind dit wel zo allemachtig schitterend

Hoe is het met de smaak van je brouwsels? kun je het ergens mee vergelijken?
__________________
Hoe abject uw mening ook is, er is altijd wel een gek te vinden die zorgt dat je hem mag uiten
Froggy is offline  
Oud 3 maart 2003, 00:51   #23
ToolkiT
Brit Poffer
 
Geregistreerd: 12 maart 2001
Locatie: Reading, UK
Berichten: 5.394
Citaat:
Dit is een quote van Froggy


Ik vind dit wel zo allemachtig schitterend

Hoe is het met de smaak van je brouwsels? kun je het ergens mee vergelijken?
Ik ben er ook erg van onder de indruk!
Daar is mijn biervat nix bij...
__________________
Ene kip tegen de andere: are you tokkin' to me?
ToolkiT is offline  
Oud 3 maart 2003, 00:53   #24
ToolkiT
Brit Poffer
 
Geregistreerd: 12 maart 2001
Locatie: Reading, UK
Berichten: 5.394
Citaat:
Dit is een quote van teacher
mja.. * teacher is een pasta freak dus ik maak geregeld zelf verse pasta.

Terwijl het deeg ligt te rusten is een sausje ook zo in elkaar geflanst; met tomatenpuree en koksroom kom je een heel eind.

Verder heb ik ik bloembakken bij mijn keukenraam altijd verse kruiden (nouja niet in de winter dan). Ik heb toevallig afgelopen weekend peterselie en basilicum ingezaaid. Morgen zijn de tijm, oregano en salie aan de beurt...

niets lekkerder dan verse kruiden...

overigens:
* teacher smult ook van een broodje fricandel speciaal
Ik ga binnenkort maar eens zelf pizzadeeg maken en mijn eigen pizza's bakken..
__________________
Ene kip tegen de andere: are you tokkin' to me?
ToolkiT is offline  
Oud 4 maart 2003, 09:59   #25
Arny
Papa Poffer
 
Geregistreerd: 11 maart 2002
Berichten: 828
Citaat:
Dit is een quote van Froggy


Ik vind dit wel zo allemachtig schitterend

Hoe is het met de smaak van je brouwsels? kun je het ergens mee vergelijken?
Nou, dit is de stookketel, voor het maken van sterke drank. De bierbrouwerij bestaat vooral uit plastic emmers en een paar grote pannen en is dus minder fotogeniek.

We hebben tot nu toe graanjenever gestookt (met zelfgeplette jeneverbessen), Wodka (van vergiste aardappelen) en absint (weet ik niet meer...). Met name de wodka en de jenever smaakten erg goed. De alcohol was mooi doorzichtig en de smaak was niet zo industrieëel en steriel als drank uit de winkel.

Bier brouwen doe ik al een jaar of acht en daarmee kun je alle kanten uit. We concentreren ons op een Ale, een Stout en een Tripel. Brouwen is veel moeilijker dan stoken en af en toe mislukt er wel eens eentje. Maar de smaak van bier is dan ook wel veel indrukwekkender dan die van sterke drank. Met pils merk je dat niet zo maar bij hooggistende bieren wel. Over het algemeen smaken ze wel zoals we het bedoeld hebben. Helaas zijn er honderder dingen van invloed op de smaak en die hebben we in Arny's keuken niet allemaal onder controle. Elk bier is dus anders.
__________________
You're one microscopic cog
in a catastrophic plan
Arny is offline  
 

Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 04:28.

home index zoeken faq kalender leden profiel registreer Beam me down Take me up

----[advertentie]----
De POF wordt gehost door Vaxon Networks


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.